مسافرت

معرفی انواع پرواز در سفر

انواع پروازهای هواپیمایی را بشناسید

خیلی از افراد به دلایل مختلف مجبور به سفر با هواپیما هستند. برخی معتقدند که سفر هوایی به دلیل سرعت بالا و صرفه جویی در زمان بهترین انتخاب در سفرهای دور و نزدیک است و برخی دیگر با اینکه خیلی از سفرهای هوایی خوششان نمی‌آید، باز هم در سفر به مقاصد دور ترجیح می‌دهند از سفرهای هوایی استفاده کنند تا سفرهای دریایی و زمینی. به همین دلیل در چند دههٔ اخیر تقاضا برای سفرهای هوایی بسیار بالا رفته و شرکت‌های هواپیمایی هم برای بالا نگه داشتن این میزان تقاضا و گرفتن رضایت مشتریان دست به ایجاد امکانات جدید و ارائهٔ خدمات مفید برای گروه‌های مختلف مردم با بودجه‌های مالی متفاوت زدند. یکی از این خدمات دسته بندی انواع پرواز با کلاس‌های مختلف است. خیلی از افراد نام این کلاس‌های پرواز را شنیده‌اند؛ اما تفاوت آنها و ویژگی‌های هر کدام را نمی‌شناسند و آن گونه که باید با این موضوع آشنایی ندارند. ما در این مقاله انواع پرواز و کلاس‌های مختلف پروازها را به شما معرفی کرده و ویژگی‌های هر کلاس را با شما مرور می‌کنیم. پس همراه ما باشید.

انواع پرواز و کلاس‌های مختلف

باید بدانید که اگر در ایران به یک شهر دیگر سفر دارید و می‌خواهید از سفر هوایی استفاده کنید، به دلیل کوتاه بودن زمان تفاوت چندانی در انواع پرواز و کلاس‌های مختلف پروازی وجود ندارد. به نوعی هزینه کردن در سفرهای کوتاه خیلی توصیه نمی‌شود. اما اگر کقصد شما دور است و مدت زیادی را در هواپیما می گذرانید، بهتر است با کلاس‌ها و انواع پرواز آشنا باشید و با توجه به بودجهٔ خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. در حالت کلی برای خرید بلیت هوایی از شما سوال می‌شود که نوع پرواز یا همان کلاس پرواز خود را انتخاب کنید. منظور از این عبارت این است که پرواز شما با چه میزان امکانات برای شما رزرو شود. این کلاس‌ها و طبقه بندی‌ها در سه نوع اکونومی، فرست کلاس و بیزنس کلاس وجود دارند که در بخش‌های بعدی هر کدام را به صورت جداگانه همراه با شما بررسی می‌کنیم.

اکونومی؛ مرسوم‌ترین کلاس پرواز (Economy Class)

یکی از انواع پرواز اکونومی است. واژهٔ اکنومی در زبان انگلیسی به معنی اقتصادی است و این پرواز هم از حیث بودجهٔ مالی مورد نیاز به صرفه‌ترین نوع پرواز می‌باشد. جالب است بدانید به این نوع پرواز کوچ کلاس هم می گویند. بیشتر مردم در سراسر دنیا از این نوع پرواز برای جا به جایی استفاده می‌کنند و اغلب هم راضی هستند؛ چرا که خدمات ارائه شده در این کلاس هوایی نیازهای اولیهٔ شما را برای گذراندن زمان در هواپیما بر طرف می‌کند. شما می‌توانید در کلاس اکونومی پشتی صندلی‌تان را تا حد دلخواهی که البته مزاحمتی برای دیگران به وجود نیاورد به جلو و عقب حرکت دهید. به علاوه میز کوچک و تاشویی جلوی شما و چسبیده به صندلی جلویی وجود دارد که می‌توانید از آن برای گذاشتن خوراکی‌ها و آشامیدنی‌هایتان استفاده کنید. در پایین این میز جیبی وجود دارد که در آن روزنامه و مجله قرار داده شده و شما می‌توانید با مطالعه خودتان را سرگرم کنید. یکی از موارد اساسی این روزها که رقابت بین شرکت‌های هواپیمایی را بالا برده نوع سرگرمی‌ای است که برای مسافران هوایی آماده می‌کنند. در مورد کلاس اکونومی معمولاً یک نمایشگر در هواپیما برای عموم مسافران نصب شده تا اطلاعات یا برنامه‌هایی را به صورت هم زمان تماشا کنند. به علاوه اینکه بسته به نوع شرکت هواپیمایی ممکن است در همین کلاس چشم بند، هدفون و مواردی از این قبیل هم به شما داده شود. به علاوه شما با توجه به زمانی که در هواپیما صرف می‌کنید خوراکی‌هایی را هم دریافت می‌کنید. این خوراکی‌ها شامل غذا، میان وعده و نوشیدنی می‌شود که معمولاً به شما حق انتخاب بین دو یا سه نوع مختلف داده می‌شود تا بتوانید با سلیقهٔ غذایی منحصر به فرد خودتان، نزدیکترین غذا یا نوشیدنی باب طبع خود را انتخاب و مصرف کنید. البته این موضوع در سطح بین المللی خیلی جای صحبت دارد؛ برای مثال شرکت‌های هوایی ارزان‌تر برای انواع سرگرمی، ارائهٔ هدفون یا حتی سرو غذا به صورت جداگانه هزینه می گیرند و برخی این موارد را جزو خدمات ثابت خود دانسته و هزینه‌ای بابت آن دریافت نمی‌کنند.

تا مدت‌ها شرایط کلاس اکونومی به همین منوال بود. در دههٔ آخر قرن بیست میلادی یک زیرشاخه به کلاس اکونومی اضافه شد و نام آن را پریمیوم اکونومی  (Premium economy) یا همان اکونومی برتر گذاشتند. این زیر شاخه امکانات بیشتری نسبت به کلاس اکونومی عادی ارائه می‌داد و نخستین بار توسط شرکت هواپیمایی ایوا ارائه شد. در این نوع پرواز شما فضای بازتری در اطراف خود دارید و این سفر راحتتری را نسبت به کلاس اکونومی معمولی برای مسافران فراهم می‌آورد. از طرفی تنوع سرگرمی در این زیر شاخه بیشتر است و می‌توانید اوقات را با حوصلهٔ بیشتری بگذرانید. صندلی‌ها هم راحتتر هستند و برای هر صندلی یک پاور لپ‌تاپ یا تبلت گذاشته شده تا مسافران بتوانند حین سفر با دستگاه خود کار کنند. یک سالن استراحت در این زیر شاخه وجود دارد که برای تمام مسافران آزاد است و می‌توانند هر وقت خواستند از مهماندارها نوشیدنی طلب کنند. یکی از بهترین موارد پریمیوم اکونومی این است که شما می‌توانید نسبت به کلاس اکونومی عادی بار بیشتری را وارد هواپیما کنید. این با توجه به کاهش تعداد صندلی‌های هواپیما منطقی به نظر می‌رسد.

بیزنس کلاس؛ دومین نوع سفر هوایی (Business Class)

اگر بخواهید نسبت به کلاس اکونومی شرایط بهتری را تجربه کنید و در محیط مفرح‌تری سفر خود را به انجام برسانید بهتر است به فکر استفاده از بلیتی باشید که مربوط به بیزنس کلاس است. بیزنس کلاس یکی از انواع پرواز است که امکانات بیشتری را نسبت به کلاس اکونومی و پریمیوم اکونومی در اختیار شما می گذارد و البته در ازایش پول بیشتری هم دریافت می‌کند. اما اینکه این مزایا و ویژگی‌ها چه هستند را در ادامه بخوانید.

با توجه به بودجهٔ مردم و شرایطی که سفر می‌کنند، این کلاس را می‌توان کلاس هوایی خیلی خوبی در نظر گرفت. با توجه به هزینه‌هایی که کلاس بعدی دارد، خیلی از شرکت‌های هواپیمایی به این دو کلاس بسنده می‌کنند و در واقع بیزنس کلاس بهترین نوع پرواز آنهاست. شما در این نوع پرواز شرایط راحتتری دارید، سرگرمی‌های بهتر و متنوع‌تری را دریافت می‌کنید، غذاها و نوشیدنی‌های بهتری برایتان سرو می‌شود و امکانات بیشتری در انتظارتان خواهد بود. در سفرهای برون مرزی می‌توانید تفاوت بسیار زیادی را بین صندلی‌های بیزنس کلاس و صندلی‌های کلاس اکونومی ببینید. این صندلی‌ها قابلیت تغییر فرم را داشته و می‌توانید در پروازهای شب آنها را به حالت تختخواب در بیاورید. یکی از انواع این صندلی‌ها به نام صندلی کابین دار معروف است که به شما آزادی عمل بیشتری می‌دهد و حریم شخصی شما نسبت به دیگر انواع صندلی بیشتر حفظ می‌شود. شما در این نوع صندلی یک پنل شخصی هم دارید که لذت سفرتان را بیشتر می‌کند و کارایی شما در سفر هوایی بالا می‌رود. در این نوع پرواز معمولاً لیستی از غذاهای متنوع به شما ارائه می‌شود و می‌توانید قدرت انتخاب بالاتری داشته باشید. البته در برخی از شرکت‌های هوایی برای جلوگیری از ایجاد هزینه قبل از سفر و در زمان رزرو بلیت غذای مورد علاقهٔ مسافر را می گیرند تا همان غذا را سرو کنند و به ازای هر نفر تعداد زیادی غذا تهیه نکنند. شما رد این نوع پرواز به هدفون و خدماتی از این قبیل دسترسی راحتی دارید و با این تفاسیر می‌توانید اوقات بهتری را در سفر بگذرانید. توجه داشته باشید که این موضوع صرفاً برای سفرهای خارجی محسوس است و در سفرهای داخلی حضور شما در کلاس اکونومی یا بیزنس کلاس تفاوت چندانی نخواهد داشت. بنابراین پیشنهاد می‌شود که در سفرهای داخلی در صورتی که مسیر طولانی‌ای در پیش ندارید با همان کلاس اکونومی سفر کنید.

فرست کلاس؛ بهترین نوع پرواز (First Class)

از بهترین انواع پرواز می‌توان به فرست کلاس یا سفر هوایی درجه یک یاد کرد. دیگر از این سفر بهتر و لوکس‌تر در انواع پروازها وجود ندارد و این نوع پرواز را هم هر شرکا هواپیمایی‌ای ارائه نمی‌دهد. این نوع پرواز بسیار لوکس بوده و تفاوت قیمتی فاحشی با دیگر انواع پرواز دارد. تعداد صندلی‌ها در این نوع پرواز بسیار محدود بوده و به حدود بیست صندلی می‌رسد. شاید در همین ابتدای کار بتوانید تفوات را حس کنید. بخش فرست کلاس در جلوی هواپیما قرار دارد. در این بخش شما فضای بسیار بیشتری دارید، خدمات زیادی دریافت می‌کنید، حریمی کاملاً شخصی دارید و می‌توانید هر زمان که مایل باشید استراحت کنید، هر وقت بخواهید چیزی بنوشید یا بخورید و سرگرمی‌های متنوعی هم برای شما فراهم شده است. صندلی‌های فرست کلاس بزرگ، نرم و راحت و تاشو هستند. فضای اطراف صندلی بسیاز بازتر است و شما می‌توانید نسبت به انواع پرواز دیگر محیط راحتتری را تجربه کنید. طراحی ایجاد شده برای هر مسافر به او این امکان را می‌دهد تا از لپ تاپ، تلویزیون، تبلت و مواردی از این قبیل به صورت انفرادی و دلخواه استفاده کند. مسافران این کلاس هوایی سرویس بهداشتی مجزایی هم دارند. این مسافران می‌توانند به بخش بیزنس کلاس رفت و آمد داشته باشند. اما معمولاً اینطور است که مسافران بیزنس کلاس و اکونومی اجازهٔ رفت و آمد به فرست کلاس را ندارند. سرگرمی‌های مختلفی از جمله موزیک یا تماشای انواع فیلم و سریال در این کلاس فراهم است و با درخواست فیلم، سریال یا آهنگ مورد نظرتان می‌توانید آن را دریافت کنید. با وجود نمایشگرها انواع بازی‌های انفرادی هم در این کلاس قابل انجام است و شما می‌توانید به کار خودتان هم برسید. به همین دلیل است که معمولاً مسافران فرست کلاس اصلاً متوجه زمانی که گذشته و سفر به پایان رسیده نمی‌شوند. در برخی شرکت‌های هواپیمایی معتبر و بزرگ، مسافران فرست کلاس می‌توانند تمامی امکانات موجود در یک هتل را دریافت کنند و به هیچ عنوان احساس معذب بودن و خستگی نخواهند کرد.

البته تمامی امکانات بسیار خاص و منحصر به فرد فرست کلاس در دههٔ آخر قرن بیست به بیزنس کلاس هم منتقل شد و شرایط به گونه‌ای در آمد که تقریباً فرقی نمی‌کرد در کدام کلاس هوایی  پرواز خود را رزرو کنید. امروزه هم جز چند شرکا هواپیمایی بسیار بزرگ و قدر، تمامی پروازها به دو کلاس اکونومی و بیزنس محدود می‌شود و خبری از فرست کلاس نیست. به همین جهت یک سری امکانات مخصوص فرست کلاس که فضای زیادی را هم می گرفت و باعث می‌شد بیش از بیست مسافر در این بخش جا نشود تولید نشد یا تولیداتش بسیار محدود گشت. برای مثال دیگر صندلی‌های بزرگ و جا گیر فرست کلاس به صورت انبوه تولید نمی‌شود و صندلی‌های بیزنس کلاس است که در تولید رونق زیادی گرفته است. در واقع با توجه به تقاضای بسیار پایین فرست کلاس و محدود شدنش به درصد کمی از مسافران مرفح و لوکس‌نشین این نوع پرواز کم کم از رونق افتاد و امروزه پرواز لوکس را پرواز بیزنس می‌دانند. با این وجود همانطور که گفته شد هنوز هم برخی شرکت‌های هواپیمایی این نوع پرواز را حفظ کرده‌اند و افرادی که دنبال فرست کلاس هستند باید کمی بیشتر وقت خود را برای جستجو مصرف کنند و برای مقصد خود دنبال شرکتی بگردند که پرواز فرست کلاس را هم ارائه می‌دهد.

جالب است بدانید که با رونق گرفتن بینزس کلاس پروازهای لوکس از بین نرفته‌اند و حتی به شرایط ویژه‌تری هم رسیده‌اند. بنابراین اگر نام‌ها و عناوین را کنار بگذارید می‌توانید یک پرواز بسیار لوکس در بیزنس کلاس داشته باشید. برای مثال شرکت هواپیمایی سنگاپور هواپیمایی دارد که در بیزنس کلاس به مسافران خود سوییت ارائه می‌دهد. در این سوییت‌ها شما به فضای بیرون و پنجره هم دسترسی دارید و با کشیدن یک پرده می‌توانید حریم خصوصی خود را به صددر صد برسانید و یک سوییت دو تخته داشته باشید. شرکت هواپیمایی امارات هم چنین ویژگی‌های جذابی را در بیزنس کلاس خود جای داده‌اند و جالب اینجاست که در شرکت هواپیمایی امارات با فشار دادن یک دکمه صندلی شما به یک تختخواب دو تخته تبدیل می‌شود و این بسیار هیجان انگیز است.

اما برگردیم به فرست کلاس و ویژگی آن در شرکت‌هایی که این کلاس پرواز را ارائه می‌دهند. برخی از شرکت‌های هواپیمایی خدمات خود را تا فرودگاه هم ادامه داده‌اند و برای مسافرات فرست کلاس ترمینال مخصوصی ترتیب دیده‌اند. برخی سالن استراحت مجزایی هم دارند. در مورد سالن استراحت باید گفت که در برخی شرکت‌ها این سالن استراحت اختصاصی به فرست کلاس محدود می‌شود و در برخی دیگر بیزنس کلاس و فرست کلاس با هم این امکان را دارند و البته که می‌توانند به سالن استراحت عمومی رفت و آمد داشته باشند. در حالت بسیار لوکس آن مسیر رسیدن مسافران فرست کلاس هم به هواپیما جدا می‌شود و همه چیزشان منحصر به فرد خواهد شد. در این کلاس هوایی بهترین و متنوع‌ترین لیست غذا رو به رویتان قرار می گیرد و هرچه بخواهید، از نوشیدنی، پیش غذا، غذای اصلی و دسر را می‌توانید درخواست کنید و مطمئن باشید غذای سفارشی شما با بهترین مواد اولیه و توسط بهترین سرآشپزها آماده شده است. حتی تزیین و گارنیش غذا هم دارای ابتکار ویژه‌ای است وروی آن فکر می‌شود.

در نهایت به شما پیشنهاد  می‌شود که پیش از دقت به کلاس پرواز خود به شرکت هواپیمایی و میزان سالم بودن هواپیما دقت کنید. بعد از آن به سابقه و اعتبار شرکت هواپیمایی توجه کنید تا کمترین میزان تاخیر پرواز را در کارنامهٔ خود داشته باشد. بعد از آن است که می‌توانید با خیال راحت به کلاس پرواز خود فکر کنید و یکی از انواع پرواز را انتخاب نمایید. ما در نیلی گشت امیدواریم در هر کلاس پروازی که انتخاب می‌کنید، سفرهای بسیار خوب و خاطره انگیزی را تجربه نمایید.

بیشتر بخوانید
مردم دنیا در تابستان به کجا سفر می‌کنند؟
نمایش بیشتر

زهره مهرنیا

بیش از 5 سال است که کار ترجمه را به صورت حرفه ای دنبال کرده و نزدیک 3 سال است که در زمینه تولید محتوای اصولی و سئو شده فعالیت می کند. او در حال حاضر به تیم تحریریه نیلی گشت پیوسته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن