چگونه ویزای کانادا بگیریم؟ راهنمای کامل دریافت ویزا کانادا
کانادا یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای جهان است و شرایط مناسب زندگی، کار و تحصیل در آن باعث شدهاند شهروندان بسیاری از کشورها از جمله ایران، تمایل زیادی برای مهاجرت به این کشور نشان دهند. از سویی کانادا جاذبههای گردشگری متعدد و متنوعی دارد که باعث جذابیت این کشور برای گردشگران و رونق صنعت گردشگری در این کشور شدهاند. بدیهیست که شهروندان بسیاری از کشورها از جمله ایران برای ورود به این کشور، با هر هدفی که باشد، باید ابتدا ویزا کانادا را دریافت کنند. مهاجرپذیربودن کانادا باعث شده این کشور انواع مختلف ویزا برای متقاضیان ویزای این کشور تعریف کند. هر متقاضی بسته به شرایط خود باید از یکی از این برنامهها استفاده کند و مسلماً در این بین شناخت قوانین و شرایط آنها برای انتخاب درست اهمیت بسیار دارد. در این نوشتار به همین موضوع، یعنی انواع ویزای کانادا و مهمترین برنامههای تعریفشدهی این کشور میپردازیم.
آشنایی با انواع ویزای کانادا
همانطور که اشاره کردیم کانادا برنامههای متنوعی را برای متقاضیان دریافت روادید این کشور طراحی کرده است. کانادا تنها حدود 60 برنامهی مهاجرتی برای متقاضیان مهاجرت به این کشور تعریف کرده که درصورت افزودن سایر انواع ویزا، مانند ویزاهای کوتاهمدت، این تنوع بیشتر هم خواهد شد. بهطور کلی ویزای کانادا به دو دستهی ویزای کوتاهمدت یا موقت کانادا و ویزای بلندمدت یا مهاجرتی کانادا تقسیم میشود و سایر انواع ویزا زیرمجموعههایی از این دو نوع ویزا هستند.
ویزای کوتاهمدت یا موقت کانادا
روادید کوتاهمدت کانادا برای افرادی صادر میشود که دارای گذرنامهی کانادایی نیستند و قصد دارند برای اهدافی که در کوتاهمدت محقق میشوند وارد این کشور شود. در قوانین کانادا ایندسته افراد که با عنوان resident تعریف شدهاند به چهار دسته تقسیم میشوند:
- گردشگران
- دانشجویان
- کارگران خارجی موقت (TFWs)
- دارندگان اجازهی اقامت موقت (TRP)
همانطور که میدانید کشورهای مختلف برای ورود شهروندان بعضی از کشورها برای مدتی محدود تقاضای ویزا نمیکنند. کانادا این امکان را برای شهروندان 54 کشور جهان فراهم ساخته تا بتوانند بدون نیاز به دریافت هرگونه ویزا و تنها با دریافت مجوز الکترونیکی سفر (eTA) که مختص سفرهای هواییست وارد این کشور شوند. شهروندان این کشورها برای ورود به کانادا از طریق مسیرهای زمینی یا دریایی نیازی به دریافت eTA ندارند. تمامی افراد بهغیر از افرادی که دارای شرایط فوق هستند باید برای ورود موقت به کانادا درخواست ویزا کنند.
انواع ویزای کوتاهمدت کانادا که بیشتر مورد استفادهی شهروندان ایرانی قرار میگیرند شامل موارد زیر اند:
1- ویزای توریستی کانادا (Visitor Visa)
ویزای توریستی کانادا یکی از انواع روادید کوتاهمدت کاناداست که همانطور که از نام آن پیداست مختص افرادیست که با هدف گردشگری به این کشور سفر میکنند. روادید توریستی خود به اشکال متنوعی برای متقاضیان صادر میشود و در این بین ملیت متقاضی یکی از مهمترین فاکتورهاست. روادید توریستی کانادا زیرمجموعهای از ویزای موقت این کشور است و بههمین علت به هر شکلی که باشد به دارندهی آن تنها اجازهی 6 ماه اقامت در هر مراجعه را میدهد. ویزا توریستی کانادا از نظر تعداد دفعات مجاز برای ورود به این کشور به 3 دستهی کلی تقسیم میشود:
الف) ویزای سینگل یا یکبار ورود
دارندهی ویزای سینگل یا یکبار ورود تنها مجاز به یک بار ورود به کاناداست و پس از خروج باید برای ورود به کانادا مجدداً تقاضای صدور ویزای کانادا را ارائه دهند. این نوع ویزا تنها در بعضی شرایط خاص صادر میشود و درکل بیشتر ویزاهای موقت کانادا مولتی هستند.
ب) ویزای مولتیپل یا مولتی یا ویزای 5 سالهی کانادا
دارندگان ویزای مولتیپل میتوانند چندین بار بعد از خروج از کانادا به این کشور وارد شوند و البته در هر نوبت ورود تنها مجوز اقامت 6 ماهه را دارند. بد نیست اشاره کنیم که دارندگان روادید مولتیپل کانادا میتوانند بعد از مدت 6 ماه برای تنها چند ساعت از کشور خارج شده و مجدداً وارد کانادا شوند و بعد از آن باز هم تا 6 ماه اجازهی اقامت در کشور را خواهند داشت.
نوعی از ویزای مولتیپل کانادا که در ایران بهنام ویزای 5 سالهی کانادا شناخته میشود به دارندهی ویزا اجازه میدهد تا یک ماه قبل از اعتبار پاسپورت خود بارها وارد کشور شده و از آن خارج شوند. از آنجا که اعتبار پاسپورتهای ایرانی حداکثر 5 سال است این نوع ویزا در ایران به عنوان ویزای 5 سالهی کانادا هم شناخته شده است. ویزای 5 سالهی کانادا یکی از پرتقاضاترین انواع ویزای کانادا برای شهروندان ایرانیست و درحالحاضر هم بیشتر ویزاهای موقت کانادا برای شهروندان ایرانی به همین صورت صادر میشوند.
ویزاهایی مانند ویزای تحصیلی و ویزای کار زیرمجموعههای روادید موقت هستند که همانطور که گفتیم معمولاً بهصورت مولتیپل صادر میشوند. تمامی افرادی که دارای اجازهی تحصیل یا کار در کانادا هستند، اما در کشورهایی که از دریافت ویزا برای ورود به این کشور معافاند، نیستند درصورت داشتن تمامی شرایط دارای ویزا مولتی میشوند و بعد از آن میتوانند براساس قوانین این نوع ویزا که به آنها اشاره کردیم در کانادا بمانند و بین این کشور و سایر کشورها تردد کنند. با توجه به این نکته میتوان از طرق مختف نسبت به دریافت ویزای 5 سالهی مولتی کانادا اقدام کرد که در ادامه به پرکاربردترین آنها اشاره میکنیم:
- ویزای دانشآموزی کانادا
دانشآموزان بین 5 تا 17 سال میتوانند با دریافت اجازهی تحصیل در یکی از مدارس این کشور ویزای اقامت موقت بگیرند. تحصیل در مدارس دولتی کانادا برای شهروندان خارجی مستلزم پرداخت هزینهای برابر با 10 تا 14 هزار دلار کانادا در سال است. یکی از نقاط مثبت این نوع ویزا این است که والدین دانشآموزانی که موفق به دریافت ویزای موقت تحصیلی کاندا شدهاند میتوانند روادید موقت همراه را اخذ کنند و بدینترتیب همراه فرزند خود به کانادا سفر کنند.
- ویزای دانشجویی کانادا
تحصیل در دانشگاههای کانادا یکی از بهترین راههای دریافت ویزای این کشور است و بسیاری از مهاجرانی که به این کشور مهاجرت میکنند در ابتدا با هدف تحصیل در دانشگاههای معتبر کانادایی وارد این کشور میشوند. پذیرش در دانشگاههای مختلف کانادا بهطرق مختلفی صورت میگیرد، اما وجه اشتراک تمامی آنها این است که اجازهی تحصیل در یکی از دانشگاههای کانادا برای دریافت اقامت موقت در این کشور الزامیست.
یکی از مزایای دریافت این نوع ویزای موقت کانادا این است که از یک سو دانشجو میتواند والدین خود را از طریق دریافت ویزای همراه همراه خود به کانادا ببرد و از سویی همسر فردی که در یکی از دانشگاههای کانادا بهشکل تماموقت پذیرفته شده میتواند همراه او به کانادا برود و بهصورت Open Work Permit بدون دریافت مجوز کار برای هر کارفرمایی برای هر بازهی زمانیای کار یا تحصیل کند.
- ویزای فرصت مطالعاتی
افرادی که از نظر علمی، هنری، فرهنگی و مانند آنها دارای تحصیلات، اطلاعات و تجربههای ویژهای هستند میتوانند از طریق درخواست ویزای فرصت مطالعاتی ویزای اقامت موقت این کشور را دریافت کند. هدف دولت کانادا از صدور ویزا برای این افراد ارتقاء سطح دانش یا ایجاد پیشرفتهایی در زمینههای مختلف هنری، فرهنگی و مانند آنهاست و در بعضی شرایط گاهی مؤسسات پذیرندهی افرادی که با این هدف وارد کانادا میشوند حقوق و مزایایی هم برای دعوتشونده در نظر میگیرند.
ج) سوپر ویزای کانادا
سوپر ویزای کانادا نیز نوع دیگری از ویزاهای موقت کاناداست که بیشتر مختص والدین افرادیست که دارای اقامت کانادا هستند و شرایط دعوت والدین یا پدربزرگ و مادربزرگهای خود به کشور را دارند. سوپر ویزا کانادا معمولاً 2 ساله صادر میشود، اما دارندهی آن میتواند بعد از پایان اعتبار ویزا درخواست سوپر ویزای 10 سالهی کانادا را ارائه کند. دریافت سوپر ویزا کانادا مشروط به این است که هم دعوتکننده و هم دعوتشونده دارای واجد شرایط ذکرشده در قوانین ادارهی مهاجرت کانادا باشند. تضمین مالی، داشتن مدرک شهروندی یا اقامت دائم، بیمهی درمانی، گواهی اشتغال، فیش حقوقی و صورتحساب بانکی از سوی دعوتکننده و داشتن تأییدیهی پزشکی و نداشتن منع عمومی برای ورود به کانادا از سوی دعوتشونده از جمله شرایط ضروری این نوع ویزا هستند.
ویزای بلندمدت یا دائمکانادا
ویزای بلندمدت کانادا به دارندهی آن اجازه میدهد به این کشور مهاجرت کند و برای مدتی طولانی، بیش از 6 ماه، در کشور اقامت داشته باشد. براساس قوانین کانادا، مهاجرت و مهاجران به کانادا در 4 دستهی کلی زیر طبقهبندی میشوند:
- مهاجرت خانوادگی: خانوادهی فرد یا افرادی که دارای اقامت دائمکانادا یا شهروندد این کشور هستند و در کانادا زندگی میکنند. مهاجرت از طریق ازدواج هم زیرمجموعهی همین نوع ویزای دائمکاناداست.
- مهاجرت اقتصادی: کارگران ماهر و تاجران
- مهاجرت پناهندگی
- مهاجرت بشردوستانه: افرادی که با اهداف بشردوستانه قصد مهاجرت دارند.
درصد عمدهی مهاجرتها به کانادا مهاجرت اقتصادی است. بهعنوان مثال در سال 2010 حدود 67 درصد از مهاجرتها به این کشور مهاجرت اقتصادی بودهاند. همانطور که اشاره کردیم دولتکانادا برنامههای بسیار متنوعی را برای صدور ویزا مهاجرتی طراحی کرده است و با توجه به سهم قابلتوجه مهاجرتهای اقتصادی بسیاری از این برنامهها هم به این نوع مهاجرت اختصاص داده شدهاند.
دستههای زیر بهعنوان زیرمجموعهی مهاجرت اقتصادی کارگران ماهر تعریف شدهاند:
- مهاجرت کارگران ماهر کبک
- مهاجرت مشاغل فنی فدرال
- مهاجرت کارگران ماهر فدرال
- مهاجرت کلاس اکسپرینس
- مهاجرت کلاس نامزد استانی
دستههای زیر زیرمجموعههای مهاجرت اقتصادی تاجران هستند:
- برنامهی سرمایهگذاران مهاجر کبک [افرادی که سرمایهی کافی برای سرمایهگذاری در کانادا را دارند درصورت داشتن سایر شرایط دریافت روادید بلندمدت میتوانند اقامت دائم کانادا را دریافت کنند]
- برنامهی کارآفرین کبک [افرادی که در رزومهی خود سابقهی مدیریت کسبوکارهای خصوصی را دارند میتوانند درصورت برخورداری از سایر شرایط از طریق کارآفرینی ویزا دائمکانادا را دریافت کنند]
- برنامهی خوداشتغالی کبک [برای دریافت روادید خوداشتغالی فرد باید دارای مدرک معتبر بینالمللی در زمینهی حرفهی خود داشته باشد و بتواند ثابت کند توانایی راهاندازه یک کسبوکار در همین ارتباط را دارد]
- برنامهی استارتآپ فدرال [برای مهاجرت از طریق استارتآپ فرد باید ایدهای خلاقانه برای راهاندازی یک کسبوکار داشته باشد و سرمایهگذار برای راهاندازی آن را هم پیدا کرده باشد]
البته قوانین مهاجرتکانادا برنامههای دیگری را هم برای مهاجرت و ویزا دائم تعریف کرده است و موارد فوق بخشی از برنامههای آن هستند.
مراحل دریافت ویزای کانادا
دریافت ویزا کانادا به دو صورت مراجعهی حضوری و ثبتنام آنلاین میسر است. درحالحاضر با توجه به نبود سفارت کانادا در ایران اکثر ایرانیان برای دریافت ویزا کانادا بهصورت آنلاین درخواست و مدارک خود را ارائه میکنند.
برای دریافت ویزای کانادا باید با ورود به وبسایت رسمی این کشور و ایجاد یک حساب کاربری فرمهای مربوط به درخواست صدور ویزا را پر کنید و اسکن مدارک درخواستشده را ضمیمه کنید. پرداخت هزینهی دریافت ویزاکانادا در همین مرحله انجام میشود. بعد از دریافت جواب درخواست صدور ویزا متقاضی باید برای انگشتنگاری به یکی از مراکز وک (VAC) کانادا در یکی از کشورهای اطراف، معمولاً ترکیه، امارات و ارمنستان، مراجعه کند و پس از آن بار دیگر برای پیکاپ ویزای خود به همین دفاتر برود. البته معمولاً مرحلهی آخر یعنی پیکاپویزا کانادا به شرکتهای گردشگری واگذار و بدینترتیب در وقت و هزینهها صرفهجویی میشود.
مدارک لازم برای دریافت ویزا کانادا
مدارکی که باید برای دریافت ویزای کانادا ضمیمهی درخواست صدور ویزا کنید بستگی به نوع روادید درخواستی شما دارند. بااینحال ارائهی بعضی از مدارک برای بیشتر انواع ویزا کانادا الزامی است. فهرست زیر مدارکی که برای دریافت ویزا کانادا ضروری هستند را نشان میدهد:
- فرم پرشدهی درخواست صدور ویزا کانادا
- گذرنامهی معتبر با حداقل 6 ماه اعتبار و تعداد صفحات خالی لازم
- ترجمهی شناسنامه
- عکس جدید با ابعاد استاندارد
- مدارک رزرو هتل و بلیط هواپیما درصورت نداشتن اقامتگاه مشخص
- نامهی تمکن مالی
- پرینت گردش حساب
- وثیقه
- مدارک شغلی و تحصیلی
- مدارک پذیرش برای ویزاهای تحصیلی
- بیمهی مسافراتی
- و …
همچنین بخوانید: راهنمای کامل اخذ ویزای دبی